De taalontwikkeling van een kind verloopt doorgaans in verschillende fases, maar soms komt deze trager op gang of ontwikkelt zich langzamer. In dat geval spreken we van een taalachterstand, die zich kan voordoen op het gebied van taalbegrip en/of taalproductie. Met de juiste begeleiding kan een taalachterstand vaak worden ingehaald. Ouders spelen hierbij een belangrijke rol door thuis actief de taalontwikkeling te stimuleren.

Wanneer de taalproblemen ondanks intensieve begeleiding aanhouden, kan er sprake zijn van een taalstoornis. Deze diagnose wordt multidisciplinair gesteld, in overleg met alle betrokken partijen. Een taalstoornis wordt duidelijk wanneer de taalontwikkeling van een kind significant achterblijft ten opzichte van leeftijdsgenoten. Dit kan al op jonge leeftijd opvallen. 

De impact van taalproblemen op het functioneren van een kind, zowel thuis als op school, kan groot zijn. Via uitgebreide tests wordt bepaald welke specifieke taalvaardigheden moeilijk verlopen. Door het kind op een speelse manier onder te dompelen in onze taal, kan er gericht worden gewerkt aan deze moeilijkheden. Ook de mensen in de directe omgeving van het kind worden betrokken, zodat het kind gestimuleerd wordt om taal spontaan te gebruiken in dagelijkse situaties.

Yenthe Van den Bergh

Logopediste bij Groepspraktijk Connect
yenthe@connectgroepspraktijk.be

Lotte Jacobs

Logopediste bij Groepspraktijk Connect